28 april 2010, Eindhovens Dagblad

Wethouder Staf Depla wil meedenken

Eindhoven heeft zes wethouders. En van hen is Staf Depla. Hij wilde na tien jaar Tweede Kamer graag de praktijk in.

door Corrie de Leeuw

Ok, eerlijk is eerlijk. Als hij in Utrecht n in Eindhoven wethouder had kunnen worden, dan had hij voor Utrecht gekozen. Uit puur praktische overwegingen. Maar als zijn sollicitatie in beide steden op niets zou zijn uitgedraaid, dan had hij iets anders gezocht. "Want wethouder moet je alleen worden in een stad waarmee je iets hebt. Ik heb iets met Utrecht omdat ik daar al 25 jaar woon. En ik heb iets met Eindhoven omdat ik daar geboren en opgegroeid ben. Als ik in die steden geen wethouder kon worden, dan was ik iets gaan doen bij een ROC of een woningbouwcorporatie of zo."

Staf Depla gaat geen vragen uit de weg en antwoordt zonder omwegen. Snel sprekend, hardop formulerend. Als hij vertelt waarom hij niet wilde tekenen voor nog vier jaar landelijke politiek bijvoorbeeld: "Ik ben altijd nieuwsgierig gebleven naar wat in de werkelijkheid gebeurt. Naar wat er in de samenleving aan de hand is. Als politicus met je dat ook zijn. Toen ik net woordvoerder onderwijs werd ben ik hier in Eindhoven een dag op pad geweest met ROC-voorzitter Kees Tetteroo. Zo'n bezoek heeft invloed op mijn denken. en door zo'n bezoek is een stuk over dit onderwijs ook geen hamerstuk meer. Maar ik voelde dat ik niet nog eens vier jaar met diezelfde inzet en nieuwsgierigheid zou kunnen functioneren. Ik wilde nu echt 'in de uitvoering'."

Hoewel het wethouderschap in Eindhoven door sommigen k als een hondenbaan ervaren is, ziet Depla alleen maar mogelijkheden. k in deze portefeuille, of misschien wel jist in deze portefeuille. Depla krijgt financin, personeel en organisatie en dienstverlening. "Ja, die portefeuille wilde ik graag. Juist in deze tijd er voor zorgen dat het geld terecht komt bij de mensen die het echt nodig hebben. En dan dienstverlening. Een breed begrip. Want het gaat dan niet alleen om het verstrekken van paspoorten. Het gaat er om m te denken met mensen en niet tegendenken. Niet afschuiven of doorschuiven of zeggen: dat zoekt u zelf maar uit. maar: dat zullen we samen eens uitzoeken. Want de stad is van de mensen zelf. En de gemeente wil graag de kennis, de kracht en de kwaliteit van mensen gebruiken. Maar dan moeten we daar natuurlijk wel voor open staan. Of beter nog: we moeten mensen zo weten te raken dat ze zelf met initiatieven komen."
"Of dat idealistisch is? Ja, nou en? Als je geen idealen heb,t moet je niet in de politiek gaan. Idealen moet je hebben. En je moet van het politieke spel houden natuurlijk."

Staf Depla heeft een vrouw (Tilly), een zoon (Josse van 16) en een dochter (Lara van 14). Zijn gezin blijft in Utrecht. Hij gaat een flatje of een rijtjeswoning zoeken in Eindhoven. "En ja, dat betaal ik zelf. Net als iedere andere inwoner. En de reiskosten ook."
Zijn 'a' klinkt wel een beetje Utrechts en wel drie keer heeft hij het over 'U..., eeeh Eindhoven', "Maar daar staat tegenover dat ze in Utrecht altijd tegen me zeggen: jij komt zeker uit het zuiden."

Vorige pagina